Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Είμαι άνεργος / Γιατί νιώθω αγχωμένος



Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι άσχημα, ευάλωτος ή θυμωμένος όταν έχεις χάσει την δουλειά σου. Τα καλά νέα είναι όμως ότι μπορείς να βρεις πάλι χρόνο για τον εαυτό σου, τα κοντινά σου πρόσωπα και να επαναπροσδιορίσεις τα θέλω σου πάνω στο κομμάτι της εργασίας. Μπορείς να επανεξετάσεις τους στόχους σου και να δεις τι πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο.


ΤΟ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΧΩΤΙΚΟ: επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που ζεις λόγο οικονομικών συνθηκών, τον τρόπο που βλέπεις εσύ τον αυτό σου, καθώς και τον τρόπο που σε βλέπουν οι άλλοι. Για πολλούς το να δουλεύουν τους δίνει νόημα και σκοπό στην ζωή τους.  Γι αυτό το λόγο το να χάνεις την δουλειά σου είναι από τα πιο αγχωτικά γεγονότα. Εκτός από την απώλεια εισοδήματος και εργασίας νιώθεις απώλειες όπως:

*Απώλεια της επαγγελματικής σου ταυτότητας
*Απώλεια αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
*Απώλεια της καθημερινής ρουτίνας
*Απώλεια αισθήματος ασφάλειας
*Απώλεια κοινωνικού περίγυρου
*Απώλεια δραστηριότητας

Η ΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ σ΄αυτή την περίπτωση.

Το να νιώθεις θλίψη είναι μια φυσική αντίδραση στην απώλεια θέσης. Είναι επίσης φυσιολογικό να νιώθεις : απογοήτευση, απόρριψη, φόβο, θυμό και πανικό. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τα ξεπεράσεις γρήγορα και να στηριχτείς και πάλι στις δυνάμεις σου. Ξεπέρασε το εμπόδιο, κράτα την εμπειρία και προσπάθησε ξανά! Να θυμάσαι ότι ακόμα και πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι, έχουν βιώσει ανάλογη εμπειρία στην ζωή τους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ 
Ασχολήσου με τα συναισθήματα σου και βρες υγιείς τρόπους να θρηνήσεις. Προσπάθησε να αλλάξεις τις αρνητικές σκέψεις και προχώρα μπροστά. Εάν σε βοηθάει να σου πω ότι σήμερα πολύς κόσμος βρίσκεται στην θέση σου.

1)Μίλησε σ ΄έναν φίλο - συγγενή για το τι περνάς, εάν δεν μπορεί να σε βοηθήσει, θα σου κάνει καλό που έχεις έναν καλό ακροατή.

2)Γράψε τα συναισθήματα σου. Τι σου είπε? Τι του είπες? Πως νιώθεις? θα δεις θα νιώσεις καλύτερα.

3)Αποδέξου την πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να αποδεχτείς πόσο δύσκολο είναι το να χάνεις την δουλειά σου, το ότι είσαι άνεργος, πόσο άδικο είναι να βρίσκεσαι τώρα σπίτι? πόσο άδικα σου φέρθηκε το αφεντικό σου? πως θα μπορούσες να το αποτρέψεις? πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου εάν δεν είχε συμβεί?

4)Μην σε νικήσει ο εαυτός σου.  Είναι πολύ εύκολο να σε πάρει από κάτω και να αρχίσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου. Βγάλε κάθε αρνητική σκέψη από το μυαλό σου και πες : "έχασα την δουλειά μου λόγο της ύφεσης, όχι επειδή δεν είμαι καλός".

5)Μήπως ήταν μια "χρυσή ευκαιρία" για σένα? Ίσως είναι ένας λόγος να επανεξετάσεις τα θέλω σου, τις προτεραιότητες σου, να προβληματιστείς, να δεις τι θες από την ζωή σου και από την καριέρα σου.


simvoulosergasias.blogspot.gr












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου