Σε ποιους απευθύνεται

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός ως έννοια συνδέεται με το "γνώθι σ΄αυτόν" της Αρχαίας Ελλάδας, ενώ ο Πλάτωνας θεωρούσε την επιλογή κατάλληλου επαγγέλματος για κάθε πολίτη πολύ σημαντική, γιατί σ αυτήν βασιζόταν η ευημερία της κοινωνίας. Κατά την πλατωνική αντίληψη, η άσκηση του ενδεδειγμένου επαγγέλματος βοηθά τον καθένα να ανακαλύψει τον εσωτερικό πραγματικό εαυτό του.



Επαγγελματική Συμβουλευτική εφήβων

Ας γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω...η πρώτη "σημαντική απόφαση" που πήρες στην ζωή σου είναι εκείνη που και κάθε νέος σήμερα είναι υποχρεωμένος να πάρει, τελειώνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση, εκεί δηλαδή γύρω στην τρίτη Γυμνασίου. (14-15 χρονών). Σε πρώτη φάση φαίνεται μια απόφαση εκπαιδευτική αλλά τελικά είναι εκπαιδευτική - επαγγελματική. Με αυτήν σου την απόφαση καθορίζεις τα γενικά πλαίσια στα οποία θα κινείσαι στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία, για την υπόλοιπή σου ζωή...

Σαν παιδί ένας μαθητής υποχρεώνεται να προγραμματίσει σχεδόν όλο το επαγγελματικό του μέλλον, σε μια ηλικία που δεν έχει ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και την ωριμότητα να αποφασίσει. Ο επαγγελματικός σύμβουλος μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις σ ΄έναν μαθητή και να τον βοηθήσει στις αποφάσεις του για το μέλλον.

μ αυτή την απόφαση που θα πάρεις να θυμάσαι δεν επιλέγεις μόνο σπουδές ή επαγγελματική κατεύθυνση αλλά και τρόπο ζωής!


Σε ποιούς απευθύνεται η επαγγελματική συμβουλευτική?


Απευθύνεται σε ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, όταν χρειάζονται βοήθεια για να επιλέξουν, να βελτιώσουν,να αλλάξουν επαγγελματικό κλάδο ή να επανενταχτούν ξανά μετά από διαστήματα ανεργίας σε κάποια θέση.

Τι είναι η επαγγελματική συμβουλευτική?


Στην σωστή επιλογή επαγγέλματος εμπλέκονται 3 παράγοντες: 1) η σαφής κατανόηση του εαυτού σου, 2) η γνώση των απαιτήσεων και των προοπτικών στα διάφορα είδη εργασίας, 3)ο ορθός συσχετισμός των 2 αυτών παραγόντων.

Η αντίληψη "μια δουλεία για μια ζωή" δεν αποτελεί πλέον πραγματικότητα, η δια βίου δεξιότητες για λήψη αποφάσεων συμβάλλουν στον να κάνει πλέον κανείς κατάλληλες επιλογές για την ζωή και το επάγγελμα.

Για να μπορείς να πάρεις πλέον ορθολογικές αποφάσεις, θα πρέπει πρώτα να στρέψεις την προσοχή σου σε συναισθηματικά ζητήματα, όπως η ρύθμιση των σχέσεων , η αντιμετώπιση της απώλειας και της αλλαγής και η επανάκτηση της πληγωμένης αυτοεκτίμησης.

Τα πιο συνηθισμένα θέματα που απασχολούν κάποιον ενήλικα και τον ωθούν σε Συμβουλευτική

·         Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια κρίσιμη φάση της σταδιοδρομίας σου και δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο δρόμο θα διαλέξεις

·         Γνωρίζεις ότι θα απολυθείς σύντομα και θες να σχεδιάσεις το μέλλον σου

·         Δεν ξέρεις τι θέλεις και προς ποια κατεύθυνση να δραστηριοποιηθείς

·         Έχεις να δουλέψεις πολλά χρόνια (άγνοια ικανοτήτων, έλλειψη αυτοπεποίθησης)

·         Δεν σε ικανοποιεί η δουλεία σου

·         Δεν είσαι ευτυχισμένος από την δουλειά σου, δεν είσαι σίγουρος εάν πρέπει να αλλάξεις δουλειά ή εργοδότη

·         Δεν σ ενδιαφέρει και δεν σε συγκινεί τίποτα γιατί δεν ξέρεις τι πραγματικά σου κινεί το ενδιαφέρον

·         Ενδιαφέρεσαι για πολλά πράγματα ταυτόχρονα και δεν μπορείς να επικεντρωθείς σε κάτι συγκεκριμένο

·         Η δουλειά σου και η προσωπική σου ζωή δεν βρίσκονται σε ισορροπία

·         Ξέρεις τι θέλεις αλλά δεν σου δόθηκαν οι κατάλληλες ευκαιρίες, δεν είσαι σίγουρος εάν στοχεύεις ψηλά ή αν χρειάζεσαι βοήθεια για να βελτιώσεις τις δεξιότητές παρουσίασης τους εαυτού σου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου