Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Οι αξίες μας αλλάζουν με τα χρόνια



Οι επαγγελματικές αξίες αντιπροσωπεύουν τον βαθμό στον οποίο ένα άτομο κρίνει την εργασία του, ως κάτι που αξίζει τον κόπο. Για παράδειγμα κάποιος που τελειώνει το σχολείο αποφασίζει να μην σπουδάσει και να γίνει πωλητής αυτοκινήτων, έτσι θα μπορεί να βγάζει χρήματα, θα έχει περισσότερο κύρος από τους φίλους του και θα αγοράσει το δικό του αυτοκίνητο. Μετά από 10 χρόνια, μπορεί να είναι άνεργος και η δουλειά αυτή να μην τον γεμίζει, ίσως να μην μπορεί να συνεχίσει με τον εργοδότη του την συνεργασία, και να μην έχει και τα προσόντα για κάτι άλλο.

Η "αξία" λοιπόν περιλαμβάνει την δύναμη και την αυτονομία, την δημιουργικότητα, την μάθηση, την ασφάλεια και την αμοιβή που επιδιώκει κάποιος μέσα από την δουλειά του. Αυτές μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή στην ζωή μας ή να επηρεαστούν από ένα σημαντικό γεγονός (π.χ. γάμος, διαζύγιο, σοβαρή ασθένεια, απόλυση, μητρότητα/πατρότητα, υποσυνείδητη αλλαγή "να φτάνεις τα 40")

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διαχωριστούν οι προσωπικές αξίες από τις επαγγελματικές αξίες. Μπορεί να σου αρέσει να είσαι δημιουργικός, αλλά όχι απαραίτητα στην δουλειά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου