Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ο φόβος του παιδιού να πάει σχολείο

 

ο φόβος του παιδιού για το σχολείο

Σχολειοφοβία είναι η κατάσταση όπου το παιδί ή έφηβος αντιμετωπίζει ψυχοσωματικά συμπτώματα πάντα σε σχέση με τον σχολικό χώρο. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο , όμως μερικά συνηθισμένα είναι τα παρακάτω:

  1. Υπερβολικό στρες
  2. Τρέμουλο
  3. Χλώμιασμα 
  4. Διάρροιες, εμετοί. 
  5. Ανάγκη για ούρηση. 
  6. Πόνοι σε κοιλιά, στομάχι. 
  7. Πονοκέφαλος. 
  8. Ανορεξία (κυρίως στο πρωινό γεύμα). 
  9. Ναυτίες

Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Οι αιτίες της φοβίας αυτής είναι συγκεχυμένες. Προφανώς κάτι που σχετίζεται με το σχολείο προκαλεί στο άτομο το επίκεντρο του άγχους, π.χ. ένα μάθημα, ένας καθηγητής, η καθημερινή εξέταση, κ.τ.λ. 

Συνδέει δηλαδή το σχολείο με κάτι που του προκαλεί φόβο, π.χ. το μάθημα των μαθηματικών. Η σχολική φοβία προκαλεί ανησυχία και στους γονείς οι οποίοι ανησυχούν για την πορεία των παιδιών τους στη σχολική ζωή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να στερηθούν της βασικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που κατά την εφηβεία τους εκδήλωσαν έντονα την άρνησή τους για σχολική φοίτηση, αργότερα κατά την ενήλικη ζωή τους παρουσίασαν προβλήματα οργάνωσης και προσαρμογής στον εργασιακό τους χώρο.

Άλλη μορφή άρνησης σχολικής φοίτησης αποτελεί το σκασιαρχείο ως η αδικαιολόγητη απουσία από το σχολείο. Το φαινόμενο του σκασιαρχείου συναντάται περισσότερο στην εφηβεία σε μεγαλύτερο βαθμό στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια. Η αντιπάθεια του εφήβου προς το σχολείο και η επιλογή του σκασιαρχείου από αυτόν οφείλεται συνήθως σε ένα ιστορικό αποτυχίας, τόσο στις σχολικές επιδόσεις όσο και στην κοινωνική ενσωμάτωση του εφήβου στο σχολικό περιβάλλον. Είναι συνηθέστερο να είναι σκασιάρχες μαθητές με πολύ χαμηλή επίδοση στο σύνολο σχεδόν των μαθημάτων οι οποίοι δεν βρίσκουν ενδιαφέρον κανένα μέσα στην τάξη. 

Επίσης η προσωπική κακή σχέση κάποιων εφήβων με τους καθηγητές τους, δημιουργεί μια αποστροφή προς τα μαθήματά τους αλλά και γενικά το σχολικό περιβάλλον. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στο σκασιαρχείο είναι η κακή οικογενειακή κατάσταση. Επίσης μπορεί η ίδια η οικογένεια των σκασιαρχών να έχει υιοθετήσει μια αδιάφορη στάση απέναντι στην εκπαίδευση, μια απαξίωση της γνώσης αλλά ίσως και μια αποστροφή προς κάθε μορφή εξουσίας. Και στην περίπτωση αυτή, όπως και στη σχολική φοβία, η ανεπαρκής παρακολούθηση των μαθημάτων συνδέεται με τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις και τη μη ομαλή εκπαιδευτική εξέλιξη του ατόμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου