Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί στην εφηβεία



προβήματα σε εφήβους, εφηβεία και προβλήματα



Στην παιδική ηλικία και κυρίως στην αρχή την εφηβείας συμβαίνουν διάφορα βιολογικά (σωματικές αλλαγές) και ψυχολογικά (ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές) φαινόμενα, που είναι πολύ δύσκολο κάποια παιδιά να τα δεχτούν ομαλά αυτές τις αλλαγές. Το χρονικό διάστημα που συμβαίνει είναι από τα 13-18 τους χρόνια. Οι κύριες διαταραχές που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί εμφανίζεται με τις παρακάτω μορφές:

1.ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ---> "παραλύει" και δεν έχει διάθεση να συμμετέχει σε δραστηριότητες

2.ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ--->     συναισθήματα λύπης και εσωτερικής αναταραχής

3.ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ---> προσπαθεί να πετύχει την εικόνα που προβάλλουν και όταν δεν τα καταφέρνει, απογοητεύεται έντονα

4.ΣΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ---> ειδικά στην εφηβεία έχουν την τάση να ασχολούνται με το σώμα τους περισσότερο από ποτέ. Κρίνουν τα πάντα με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση. Τα σχόλια που τους κάνουν οι συνομήλικοί τους, και μπορεί να είναι  αποδοκιμασία, ή θαυμασμός, τον επηρεάζουν έντονα

5.ΑΓΧΟΣ, ΔΕΙΛΙΑ, ΑΤΟΛΜΙΑ---> κυρίως σε περιπτώσεις που πρόκειται να αξιολογηθούν (π.χ. εξετάσεις)

6.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ--->δύσκολα δημιουργούν σταθερές φιλίες

7.ΕΝΤΟΝΑ ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ, ΑΝΩΡΙΜΑ & ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ---->παρόλο που παρουσιάζονται ως αποφασιστικά, γεμάτα αυτοπεποίθηση άτομα εξωτερικά, μέσα τους είναι ευαίσθητα και  αδύναμα. Πρόκειται για τους εφήβους που λόγω εσωτερικής ανασφάλειας αρέσκονται να εξωτερικεύουν μία εικόνα δύναμης και θράσους. Αυτοί συνήθως χαρακτηρίζονται από τους άλλους ως «αυθάδεις» και «ανάρμοστοι»

8.ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ- ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ--->Η ηλικία αυτή ενέχει ούτως ή άλλως μία μορφή βίας, εφόσον υπάρχει «ρήξη» με το παρελθόν. Πολλές φορές αυτή η «ρήξη» εκφράζεται υπερβολικά εξωστρεφώς από τα άτομα σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό, ψυχολογικό, σε επίπεδο σχέσεων.

9.ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ---> είναι φυσιολογικό ως ένα σημείο, όχι όμως όταν είναι μια μόνιμη κατάσταση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου