Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Τα οφέλη του συνδυασμού μητρότητας και εργασίας

πως μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει εργασία και οικογένεια



Επικρατεί η πεποίθηση ότι μια εργαζόμενη μητέρα δεν μπορεί να είναι μια καλή μητέρα. Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι μια καλή μητέρα μπορεί να είναι και μια πολύ καλή εργαζόμενη μητέρα

Μια επιτυχημένη καριέρα δίνει σε μια μητέρα την αίσθηση ταυτότητας, οικονομικής ανεξαρτησίας, ευρύτερη προοπτική, καλύτερη επίλυση προβλημάτων και μια πιο θετική στάση ζωής. Αυτοί οι παράγοντες θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της σε όλους τους τομείς της ζωής της, αλλά και στην μητρότητα.

Μπορεί καριέρα και μητρότητα να είναι δύο πολύ απαιτητικές εργασίες αλλά μια γυναίκα είναι σε θέση να εξισορροπήσει αυτές τις ευθύνες επιδέξια. Η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικογενειακή στήριξη.

Μια εργαζόμενη μητέρα βιώνει υψηλά επίπεδα άγχους, καθώς έχει την ευθύνη της οικογένειας, της εργασίας και των παιδιών. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματικότητα στην εργασία, αν δεν έχει την στήριξη της οικογένειας, για να πετύχει σε μια καριέρα. Στις οικογένειες όπου και οι δύο γονείς ασχολούνται εξίσου με την ανατροφή των παιδιών, μια εργαζόμενη μητέρα βιώνει λιγότερη ενοχή και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Και οι δύο γονείς δεν θα πρέπει να μοιράζονται μόνο τις ευθύνες της παιδικής μέριμνας, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να απολαμβάνουν την ευχαρίστηση που την συνοδεύει. Αυτές οι στάσεις και αξίες θα μεταφερθούν στα παιδιά τους και στις επόμενες γενιές.

Ιδανική απασχόληση για μια μητέρα είναι η ημιαπασχόληση, σε περίπτωση που δουλεύουν και οι δύο γονείς.

 Όταν μια μητέρα συμμετέχει σε δραστηριότητες έξω από το σπίτι, ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να επωφεληθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν:

  • να γίνουν ειδικευμένοι στο multitasking και, ως εκ τούτου, να διαχειρίζονται το χρόνο τους πιο αποτελεσματικά
  • να αναπτύξουν αυξημένη πίστη στην αξία και τη σημασία τους
  • να υποστηρίξει τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας
  • να αποκτήσουν πιο οικονομική και πνευματική εξουσία
Αυτές οι θετικές ιδιότητες θα επηρεάσουν και τα παιδιά της. Τα παιδιά είναι σε θέση να δουν πώς οι γυναίκες μπορούν να έχουν πολλαπλούς ρόλους - ως φροντιστής, μια ανεξάρτητη γυναίκα,  και κάποιος που συνδέει την οικογένεια μαζί. Αυτή η προοδευτική προοπτική θα βοηθήσει τα παιδιά στο μελλοντικό χώρο εργασίας ή την οικογενειακή τους ζωή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου